gezondheid

Hoewel de Havanezer tot de gezondere rassen mag worden gerekend, komen er zoals bij elk levend wezen ook bij de Havanezer af en toe gezondheidsproblemen voor. Dit is helaas niet altijd te voorkomen. Er is geen fokker die een hondje met gezondheidsproblemen op de wereld wil zetten, maar hoeveel je als fokker ook leert en zo je best doet verantwoorde combinaties te maken, de natuur is en blijft onvoorspelbaar. Er zijn gelukkig wel dingen die we kunnen doen om de kans op erfelijke problemen te verkleinen (zoals testen op specifieke aandoeningen én zorgen voor een lage inteelt).

De rasspecifieke aandoeningen die bij de Havanezer voorkomen betreffen ogen (Cataract, PRA) en knieën (Patella luxatie). Alle fokkers die binnen de Havanezer Club Nederland fokken zijn verplicht om deze twee testen bij hun fokhonden uit te voeren

De officiële oogtest dient jaarlijks te worden uitgevoerd, omdat sommige oogaandoeningen zich pas op de latere leeftijd kunnen openbaren. Bij deze test wordt er gescreend op maar liefst 13 verschillende oogaandoeningen. De test wordt uitgevoerd door een oogspecialist die aangesloten is bij de ECVO (ECVO staat voor 'European College of Veterinary Ophthalmologists', een erkende Europese organisatie die gespecialiseerd is in oog onderzoek bij dieren).

 

Alle Havanezers waarmee gefokt wordt moeten ook een patella onderzoek ondergaan. Deze test is eenmalig en dient in Nederland door een orthopedisch specialist te worden uitgevoerd (dus niet door een 'gewone' dierenarts). Voor een officieel geldige patella onderzoek dienen de honden minimaal 1 jaar oud te zijn.
Bij patella luxatie (PL) raakt de knieschijf naast het kniegewricht, aan de binnen of buitenkant. Afhankelijk van de ernst van de afwijking kan dit sporadisch voorkomen en kan de knieschijf vanzelf weer terugschieten, maar de knieschijf kan ook permanent naast het kniegewricht komen te zitten. De ernst van de afwijking kan in verschillende gradaties voorkomen.
De mooiste uitslag die een hond kan halen is een 0/0 oftewel "vrij" van PL
Ook de uitslag van dit onderzoek kan men vinden op bovenstaande pagina.

Naast de bovengemoende aandoeningen komen er sporadisch ook andere gezondheidsproblemen binnen dit ras voor, zoals: hart- nier- lever- en schildklierproblemen, diabetes mellitus (suikerziekte), epileptie, Legg Calvé Perthes (LCP), Sebaceous Adenitis (kortweg SA, een auto immuun gerelateerde huidziekte) en verschillende allergieën. Gelukkig worden deze aandoeningen niet vaak bij de Havanezer gezien. Het is aan ons de fokkers dit zo te houden.


Omdat wij gezondheid erg belangrijk vinden hebben we er voor gekozen om de Embark test te doen bij onze honden waar er getest wordt op 208 aandoeningen.
Al onze honden zijn vrij verklaard van al deze aandoeningen.