de Havanezer

De Havanezer is zeer aanhankelijk en zijn graag in menselijk gezelschap. Zij vinden het heerlijk om vertroeteld en geknuffeld te worden, maar zullen niet snel opdringerig zijn. Het zijn vrolijke, zachtaardige en meegaande hondjes. Ze zijn erg intelligent en snel van begrip. Omdat ze het je graag naar de zin willen maken, zijn ze gemakkelijk op te voeden.

Gezien hun grote behoefte aan gezelschap zijn havanezers geen hondjes die hele dagen alleen thuis kunnen zijn. Voor mensen die de hele dag werken, een aantal dagen in de week, zijn ze dan ook minder geschikt. Hoewel ze het liefst overal mee naar toe gaan, is met de juiste begeleiding en opvoeding ze wel bij te brengen om af en toe eens een paar uurtjes alleen te blijven.

 

Ze zijn zeer gevoelig voor de stemming van hun baasjes. Ze bieden troost als je verdrietig bent, je vindt ze aan je zijde als je ziek bent en ze zijn blij als je gelukkig bent. Door deze gevoeligheid voelen ze het ook direct aan als ze iets gedaan hebben wat niet mag. Vaak is er niet meer dan een verwijtend woord voor nodig om ze te laten merken dat je hun gedrag niet op prijs stelt.

Meestal staan ze dan een paar minuten later bij je om het goed te maken.

 

Kunstjes hebben ze zo onder de knie. Ze werden vroeger dan ook heel vaak als circushondjes gebruikt. Aangeleerde trucjes doen ze al snel uit zichzelf omdat ze de aandacht die ze daardoor krijgen zo leuk vinden. Hoewel ze die trucjes ook wel eens gebruiken om iets lekkers te krijgen, of om onder iets uit te komen dat ze liever niet doen . . . En wat is het dan moeilijk om ze te weerstaan!!!

 

Deze bichon is afkomstig uit de regio van de Middellandse Zee en werd populair in Spanje en Italië.

Het bleek dat deze honden eerder in Cuba terecht kwamen via Italiaanse zeelieden, die de honden gebruikten om ratten te vangen. Per vergissing heeft de hoofdkleur (havanna; tabakskleur, bruinrood) van deze honden de legende tot stand gebracht dat dit ras afkomstig is uit Havanna, de hoofdstad van Cuba.

De Havanezer werd al snel de hond van de rijke dames in Cuba. Twee eeuwen later hebben gebeurtenissen ertoe geleid dat de oude bloedlijn van de Havanezers volledig verdwenen is uit Cuba en slechts enkele afstammelingen hebben het overleefd in de VS.

De schoft van een volwassen Havanezer is tussen 23 en 27 cm hoog. Het is een kleine, levendige hond met weelderig lang haar (dat tot 18 cm lang kan zijn), dat zacht aanvoelt en golvend is. Hij verrast vaak door zijn elastisch uiterlijk in combinatie met zijn vrolijk karakter. De vacht is zelden zuiver wit maar vaak eerder roodbruin met diverse nuances (lichte vlekken toegestaan), zwart, havannabruin, tabakskleur, rossig.

 

Zijn lange haren zorgen er wel voor dat de vachtverzorging enige aandacht verdient. Vooral in de periode waarin de puppy vacht wordt vervangen door de volwassenvacht lijkt het of de klitten niet uit de vacht te halen zijn. Als de havanezer eenmaal de vacht heeft gewisseld heeft hij geen bijzondere verzorging nodig. Buiten een wekelijkse borstelbeurt en een kleine trimbeurt,maar bij voorkeur blijft alles naturel.

Als je opzoek bent naar een echte familie hond is dit werkelijk het ideale ras. Deze bichon is bovenal intelligent, gehoorzaam en leergierig, vooral als hij daardoor tijd kan doorbrengen met het gezin. Bovendien is hij ook makkelijk op te leiden als waakhond. De Havanezer is eveneens bijzonder aanhankelijk met een zachtaardige blik. Men zegt vaak dat het een guitige hond is, omdat hij van nature zo vrolijk, charmant, speels en zelfs wat grappig is. Hij houdt van kinderen en kan eindeloos met hen blijven spelen, net zoals met andere viervoeters (honden/katten).